Мария Монтесори

Биография

Prof Maria MontessoriРожденият ден на изключителен хуманистичен учител и философ Мария Монтесори е 31 август 1870 г.
В годината на обединението на Италия, в навечерието на новата академична година, в малкия италиански град Chiarovalet в семейството на Alessandro и Renilde Montessori се ражда дъщеря. Семейството е католично, бащата - главен служител, майката - от клана на учени и свещеници на Стопани. Майкатае която се занимава с формирането на дъщеря си.

Учебните предмети се отдават на Мария лесно. Особено я очарова математиката. Дори в театъра, тя вземала учебник с нея и в полумрака решавала проблемите, радвайки се на откритото необичайно решение. Мария решила да влезе в техническо училище, но по това време било забранено да се посещава от жени. На 12-годишна възраст печели първата си победа над образователната система - нейното постоянство, с подкрепата на родителите й, счупило всички бариери. Тя не само стигала до училище за момчета, но също така завършила успешно. Дори тогава тя решила, че ще направи всичко възможно, за да предотврати потушаването на личността на студента.

През 1890 г., след като бил пленена от естествознанието, Мария Монтесори решила да стане детски лекар. Но в Италия в края на деветнадесети век било невъзможно! Само мъжете можели да се занимават с медицина и да учат в университета. Бащата не одобрил избора на дъщеря си, дори спрял да разговаря с нея. Но целенасоченото, умно и красиво момиче отново постигнала целта си: тя била първо приета в курса за свободен слушател, а след това, с оглед на специалните и успехи, прехвърлена като редовен студент.

Обучението не било никак лесно. Тя трябвало да работи сама в моргата през нощта, за да не бъде мишена на подигравки и критични забележки от своите състуденти момчета. За да плаща за обучение си Мария започнала работа в университетска клиника, където за пръв път видяла деца с различни увреждания в развитието. Те били оставени сами и с нищо не ги стимулирали да предприемат активни и полезни действия. Гледайки тези нещастни деца, Монтесори стигнала до идеята, която станала начална точка в нейната педагогическа система: за децата е необходима специална среда за развитие, в която да се съсредоточи знанието на света, представено чрез стандартите на основните постижения на човешкото мислене, и детето трябва да премине пътя на развитие на човешката цивилизацията в предучилищна възраст.

За защитата на тезата си, тя започнала да води лекции. Нейният баща дошъл в университета случайно същия ден. Виждайки как дъщерята му е обсипана с аплодисменти след лекцията, виждайки признанието на учителите и обществеността, Алесандро Монтесори простил на Мария и най-накрая се сдобрили. Постоянството на Мария Монтесори отново дало плод - тя станала първата жена - лекар в Италия. Мария получила асистентско място в клиниката в Сан Агиовен и започнала частна медицинска практика. Тя била отлична преподавателка, нейните статии са публикувани в европейски списания.

През периода 1897 - 1998г. Монтесори присъствала на лекции по педагогика и изучавала всички основни трудове по терапевтиката на възприятието и образованието. Докато работила с деца с умствена изостаналост, Мария Монтесори прочела книгите на двама французи - Жан-Пол Гаспар Итар и Едуард Сеген. Самата тя превеждала своята работа, пренаписвайки ръчно 600 страници в дебели тетрадки. "Прочетох бавно и внимателно, опитвайки се да проникна в самия дух на автора" - тогава тя си припомнила тази работа. Тези произведения я вдъхновявали. От Сеген Мария научила, че ако се водят класовете по специален метод, тогава " от сто идиоти 25 души всъщност стават нормални хора".

Тя работи, а по-късно има връзка с д-р Джузепе Монтесано. Работата ги среща в психиатрична клиника в Рим. През 1898 г. се ражда синът им Марио. Амбициозната Мария Монтесори отказва да сключи брак, тъй като това затваря всички и врати за професионална реализация, и така детето остава незаконно. В католическата Италия тази ситуация може да бъде катастрофа за Мария и нейната кариера, както и за детето. И така до 10 години той е възпитан на селото. Едва тогава тя успяла да го вземе при себе си и до края на живота си се е разделяла за много кратко с него. Той става последовател на каузата на майка си, а по-късно играе важна роля в разпространяването на идеите на М. Монтесори по света.

След като се запознават с постиженията на учениците от изпитите в основното училище в класовете на Мария Монтесори, общинския съвет в Рим създало Orthophrenic Institute for Teacher Training for Mentally Retarded Children. Лекциите и обучението на преподаватели е водила самата Монтесори от 1898 г. до 1900 година.

През 1901 г. Мария Монтесори влиза във Философския факултет на Римския университет. Също така е ангажирана в експериментална психология и педагогическа антропология. Става ръководител на катедра "Антропология", пише книгата "Психологическа антропология", лекции на тема: " Истинското обучение е да помагаме, а не да осъждаме. Истинското обучение дава на детето енергия, а не го обезкуражава".
На 6 януари 1907 г., с подкрепата на италианския милионер Едуардо Таламо в Сан Лоренцо, М. Монтесори отваря първия "Дом на детето".

Работата в "Дом на детето" е изградена върху принципите на Монтесори. Тя го оборудва така, че да е уютна и удобна за деца от различни възрасти. Първият набор от сензорни, математически и лингвистични материали е произведен. Монтесори наблюдавала как децата се радват и изпитват удоволствие и могат да се концентрират. "Изборът е подтикнат от инстинкта, който природата дава на всички в ръководствата на неговото умствено развитие; инстинктивната дейност се развива с повече енергия и с максимален ентусиазъм, така че децата без никаква умора да изпълняват такава работа, която нито един учител не е мечтал да изисква от тях."
Разбирането на законите за естественото развитие на детето, уникалната автодидактическа обстановка, любовта и уважението към децата, представянето на материалите (презентации), групите от различни възрасти - всички това донесло очевидни резултати. В "Домът на детето" започнали да идват на посетители от цял ​​свят, а М. Монтесори имала последователи и ученици.

През 1909 г. М. Монтесори провела първия международен обучителен семинар, на който присъствали около сто учители от Италия, Франция, Испания и Англия. Монтесори публикувала книгата "Методът на научната педагогика, приложена за образованието на малки деца в дома на детето". Книгата бързо спечелила световна слава и била преведена на много езици.

След триумфалните лекции в САЩ през 1913 г. изобретателят на телефона Александър Бел и съпругата му основават във Вашингтон образователна асоциация Монтесори, чийто попечител е дъщерята на американския президент Уилсън.

По време на второто си пътуване до САЩ Мария участва в зала "Карнеги" и получава 2 златни медала от Панамски панаир на образованието.

Още през 1910 г. Татяна Сухотина-Толстая, дъщерята на Лев Толстой, посетила ''дома на децата''. Видяла в училището на Монтесори въплъщението на идеите на баща си. И през 1914 г. руското Министерство на народната просвета изпратило група от обществени фигури от предучилищното образование до "Дом на детето", сред които и Юлия Фаузек. Почти 30 години от живота си тя посветила за разпространението на метода Монтесори в Русия.

През 1922 година. Италианското правителство назначило Мария Монтесори за държавен инспектор на училищата.
През 1929 г. заедно със своя син Монтесори организира Международната асоциация Монтесори (AMI), която продължава да функционира и днес.

Популярността на метода в Европа нараства. Монтесори е поканена в Испания, а след това в Англия. Точно там тя се запознала с Ганди, който посещава курса през 1932 г. Сред последователите на Монтесори са известни психолози. Неин студент бил Ерик Ериксон, приятелка с Жан Пианс и Фройд.

Връзките на Монтесори с фашисткото правителство се влошили през 1934 г. Тя напуснала Италия завинаги. Приятели от Америка я поканили да живее там, но тя не искала да бъде привързана към никоя страна - смятала се за мирен човек. След като напуска Италия Мария Монтесори е живяла известно време в Испания, а след това в Холандия. След началото на Втората световна война тя приема предложението на Теософското общество да посети Индия. Там прекарала седем години със сина си. Водила е лекции в Мадрас, Карачи и други градове, а по-късно отворила училището си в Кодиаканал. Тя смятала, че само в тази страна хората са духовно подготвени за метода й. Тук изградила следващата стъпка на метода си в училище - за деца от 6 до 12 години.

Мария Монтесори се обръща към човечеството: "Имаме проблем - възрастните са в центъра на вниманието на цивилизацията. Ако властите пренесат своите възгледи към децата, към душата на детето, можем да създадем мирен свят. Образованието е оръжието на мира."

След войната тя се завърнала в Европа и се установила в Холандия. В последната си работа "Примамливостта на детето" през 1952 г. М. Монтесори създала не само нова посока в педагогиката - развитието на децата от първите три години, но принуждава възрастните да видят: децата са различни!

Мария Монтесори почива през 1952 г. в Noordwijk aan Zee, Холандия.
В живота тя е номинирана за Нобелова награда за мир.
Първите Монтесори общества произхождат от САЩ (1915), Холандия (1917), Аржентина (1927), Швейцария (1932), Англия (1933), Индия (1940 г.), Пакистан (1949 г.).

Нейният син Марио води АМИ до смъртта си през 1982 г. Сега Асоциацията Монтесори се намира в Германия, Италия, Франция, Русия, Китай, Япония и други страни. В света има хиляди Монтесори училища
През 1988 г. с решение на ЮНЕСКО името и е включено в списъка на четиримата учители, които определят пътя на педагогическото мислене на 20 век:

Джон Дюи
Георг Кершенщайн
Мария Монтесори
Антон Макаренко.

Известни личности учили в Монтесори училища и възпитавани от принципите на Мария Монтесори:

Лари Пейдж (Larry Page)- Съосновател на Google

Сергей Брин (Sergey Brin) - Съосновател на Google.

Питър Дракър (Peter Drucker) - предприемач и мениджмънт експерт

Принц Уилиам и Принц Хари (Prince William and Prince Harry)

Джордж Клуни (George Clooney) - актьор, носител на Оскар

Джеф Безос (Jeff Bezos) - основател на Amazon.com

Ан Франк (Anne Frank) - известна с дневника си за Втората световна война

Джими Уелс (Jimmy Wales) - създател на Wikipedia

Уил Райт - дизайнер на The Sims

Катерин Греъм - бивш собственик и редактор на Washington Post

Шон Комбс (Sean Combs) - 'P.Diddy' (преди познат като Puffy), РАП мега звезда

Хелън Хънт (Helen Hunt) - актриса, носителка на Оскар

Габриел Гарсия Маркес (Gabriel Garcia Marquez) - писател, носител на нобелова награда за литература

Джошуа Бел (Joshua Bell) - Американски цигулар, притежател на Страдивариус цигулка

Жаклин Кенеди Онасис (Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis) - бивша първа дама на САЩ (John F. Kennedy)

Бери Бразелтън (Berry Brazelton) - известен педиатър и автор

Челси Клинтън (Chelsea Clinton) - дъщеря на Бил и Хилари Клинтън

Джон Кюсак (John Cusak) и Джоан Кюсак (Joan Cusak) - актьори

Известни личности, избрали Монтесори за собствените си деца:

Бил и Хилари Клинтън (Bill and Hillary Clinton) - Бивш Президент на САЩ и Сенатор на Ню Йорк

Шер - (Cher Bono), singer, actress

Джон Брадшоу (John Bradshaw) - психолог и автор

Иъл Бринър (Yul Brynner) - актьор

Майкъл Дъглас (Michael Douglas) - актьор

Йо Йо Ма (Yo Yo Ma) - виолончелист

Уили Нелсън (Willie Nelson) - музикант, има Монтесори училище в ранчото си

Други с връзка към Монтесори обучението:

Томас Едисън (Thomas Edison) - известен учен и откривател, помогнал за откриването на Монтесори училище

Дъщерята на Президент Уилсън (САЩ) била Монтесори учителка. По време на неговото президентстване имало Монтесори училище в мазето на Белия Дом.

Ерик Ериксон (Erik Erikson) - антрополог/автор, имал сертификат за Монтесори преподавател

Жан Пиажѐ (Jean Piaget) - известен Швейцарски психолог, направил първите си наблюдения в Монтесори училище. Дълги години е бил председател на Швейцарското Монтесори Общество.

Александър Греъм Бел (Alexander Graham Bell) - откривател, и жена му Мейбъл, откриват Асоциация за Монтесори Обучение (Montessori Education Association) през 1913г. Също така те подпомогнали директно д-р Мария Монтесори и помогнали за откриването на първото Монтесори заведение в Канада и едно от първите в САЩ.

Образователен Монтесори център "АЗ ДЕТЕТО"
град Стара Загора, бул. " М. М. Кусев" №5, тел.: +359 888 940 985
e-mail: az.deteto@abv.bg, Венелина Димова